ODUN VE KÖMÜRLE ÇALIŞAN KUZİNELER;

GELENEKTEN GELECEĞE

Yaşamımızda ateş keşfedildiğinden bugüne ısınma ve pişirme yöntemlerini geliştirmekteyiz. Teknolojinin ilerlemesiyle elektrikli ve doğalgazlı sistemler yaygınlaşsa da, kuzineler birçok bölgede ısınma ve pişirme aracı olarak tercih edilmeye devam ediyor. Hem nostaljik bir hava taşıyan hem de ekonomik ve fonksiyonellik özelliği bulunan kuzineler özellikle kırsal kesimlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kuzine Nedir ?

Kuzine, yemek pişirme, ısınma işlevi görebilen çok amaçlı bir üründür. İç haznesinin yapısına bağlı hem kömür hem odun kullanımı yapılan bilen kuzineler her açıdan kullanışlı olup ekonomik olarak da kazanç sağlamamıza yardımcı olmaktadır. Isınma aracı olan kuzinelerde ısınırken aynı zamanda fırınlı modellerde yemeklerimizi pişirerek hem elektrikten hem de gazdan tasarruf edebiliriz.

Odun Ve Kömürle Yanan Kuzinelerin Kullanımı

Kuzinelerde en yaygın olarak kullanılan yakıt türleri kömür ve odundur. Bu yakıtların tercih edilme nedenleri şunlardır;

1. ODUN

Kolay bulunabilen ve doğal bir yakıt olan odun en sık tercih edilen ısınma aracıdır. Kuru odun, çevreye daha az zarar verirken daha verimli de yanmaktadır. Odunun yaydığı ısı diğer yakıtlara göre daha doğal ve yumuşak bir ortam sağlamaktadır.

Kullanabileceğimiz Odun Türleri:

 * Sert Ağaçlar (meşe, kayın, kestane, gürgen ) Daha uzun süre yanarken daha yüksek ısı üreterek dumanın daha az çıkmasını sağlamaktadır.

* Yumuşak Ağaçlar(söğüt, ladin, çam, kavak): Daha hızlı yanmakla birlikte ısı verimi sert ağaçlara göre

daha düşüktür. Reçineli olduklarından dolayı daha fazla is yapabilirler.

Odunun Kuruluk Derecesi

Islak ve nemli odun yakmak sobanın verimini düşürürken baca tıkanıklıklarına da neden olabilmektedir. En verimli sonucu alabilmek için en az 6 ay ila 1 yıl kurutulmuş odun tercih edilmelidir. Verimi maksimuma çıkarabilmek adına odunun 2 yıl kurutulmuş olması gerekmektedir. Kuru odunun rengi diğer odunlara göre daha açık olur, çatlamış bir yapıda olurken vurulduğunda tok bir ses çıkarmaktadır.

Odun Yakmanın Faydaları

Hızlı tutuşur ve çabuk ısı üretir. Fosil yakıtlara kıyasla daha az karbon salınımı yaptığından çevre dostudur.

Yemeklere özel bir lezzet katar, fırında ve soba üzerinde yapılan yemeklerde odun ateşinin aroması hissedilir.

2. KÖMÜR

Oduna göre daha kalorili olan bu yakıt yüksek ısı üretir. Ancak kömür, oduna kıyasla daha fazla islenme ve duman yapabilir bundan ötürü iyi bir baca sistemine ihtiyaç vardır. Kış günlerinde odunla birlikte veya tek başına tercih edilebilmektedir. Kömür yanan sobalarda dayanıklılığın fazla olması adına dökme döküm ızgara kullanmaktayız böylece kömür yaksanız dahi demir çelik ürünlerde sobayı uzun süre kullanabilirsiniz.

Kullanabileceğimiz Kömür Türleri:

*  Taş Kömürü: Daha yüksek ısı verir, soba daha uzun süre yanarken duman

ve isin de yoğun olmasını sağlamaktadır.

*  Linyit Kömürü: Taş kömürüne göre daha düşük kalitede bir kömürdür ancak daha ekonomik ve yaygın olarak kullanılmaktadır. İslenme olasılığı daha fazladır.

*  Preslenmiş Kömür Briketleri: Briketler fabrikasyon olarak üretilmektedir. Düzenli bir yanma

sağlamakla beraber daha temizdir.

 Kömür Kullanırken Nelere Dikkat etmeliyiz:

* İlk tutuşturma odunla yapılmalıdır. Direkt kömürü yakmaya çalışmak tutuşma süresini zorlaştıracaktır.

* Baca iyi çekmelidir. Kömür oduna kıyasla daha fazla karbonmonoksit ürettiğinden, yetersiz havalandırma yapılmamalıdır.

* Kül temizliğinin düzenli yapılması gerekmektedir. Kömür oduna kıyasla daha fazla kül oluşturduğundan kül haznesinin daha sık temizlenmesi gerekir.

* Isıyı daha uzun süre muhafaza ederek sönmeden yanarak sürekli ısı kaynağı oluşturur.

 

3. Kömür ve Odunu Birlikte Kullanmak

Odun ve kömürü birlikte kullanarak her iki yakıtın avantajlarından da yararlanabilirsiniz. Başlangıçta odun yakarak sobanın ve bacanın daha hızlı ısınmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra üzerine kömür ekleyerek ısının daha uzun süre ve sabit kalmasını sağlayabilirsiniz.

Odun ve kömür ile kullanılan kuzineler yakın doğru seçilmesi ile birlikte maksimum verimlilikte kullanılabilmektedir. Odun hızlı yanması ve çevreci olmasıyla öne çıkarken kömür, uzun süreli ve güçlü ısı ile öne çıkmaktadır. İhtiyaca bağlı olarak her ikisinin de dengeli kullanımda hem pişirme hem ısınmada avantajları bulunmaktadır. Odun ve kömür ile çalışan kuzineler hem ekonomik hem de konforlu bir alan sağlarken lezzetli pişirme deneyimleri ile birlikte bizlere nostaljik ortam sağlamakta geleneklerimizi geleceğe taşımada ön ayak olmaktadır.